I Soukolojärvi finns världens äldsta rökbastu


Keksibastun byggdes i Korva på 1600-talet. Den är världens äldsta rökbastu. Foto: Pär Granlund.

I Soukolojärvi finns världens äldsta rökbastu. Den faluröda Keksibastun byggdes på 1600-talet och tillhör nu världens rökbastutätaste by.

– Rökbastun är bastuns Rolls Royce, säger bybon Ove Kohkoinen.

Lilla Soukolojärvi nordväst om Övertorneå innehar alltså troligen två världsrekord. Ganska häftigt med tanke på att byn inte består av fler än drygt 40 hushåll.

– Så länge ingen bevisar motsatsen så innehar vi världsrekordet, säger 75-årige Ove.

Ove Kohkoinen. Foto Hanhinvittikos vänner

Ove Kohkoinen. Foto Hanhinvittikos vänner

2012 var antalet rökbastur i Soukolojärvi 15 varav åtta var i bruk. Bastuälskaren Ove Kohkoinen räknar utan vidare till sju som fortfarande är i gång. Själv har han fyra men bara vedeldade eller saunas med elaggregat. Kanske måste man ha några att variera sig med om man som Ove periodvis bastar varannan dag?

Kohkoinen har en vid stugan en bit från boningshuset, en ute på gården, en elbastu i källaren samt en vedeldad intill skogskojan.

-Men ingenting slår rökbastun, det är den finaste sorten.

Världen äldsta rökbastu (Keksibastun) byggdes på 1600-talet i Korva, flyttades 1934 till Kalloinens strand intill Soukolojärvi och ägs idag av Tavelsjöbon Arent Hanno. Vad som kännetecknar rökbastun är att den saknar skorsten och värms upp i en eldstad med tonvis av sten. Här ställs krav på vädring så inte bastubadarna drabbas av kolosförgiftning. 

Hur badar man bastu på rätt sätt?

-Förr hade man inte tvål utan man använde lövruskor i bastun. När man slår med dem öppnar sig porerna och löven utsöndrar liksom tvål mot huden. Man börjar med fötterna och vandrar uppåt. Lövruskandet utgör 75 procent av badandet tycker jag.

Ruskan ska ligga i varmt vatten någon timme före användning för att den ska bli mjuk.

När Ove var liten kunde rökbastun ta upp till ett helt dygn att värma upp vintertid. I normalfall tar det 4-5 timmar.

Förr i tiden användes också rabarberblast som skydd mot värmen högst upp på lavarna.

Badade gjorde man alltid på lördagskvällarna innan helgdagen stundade.

-Grannarna brukade komma hem till oss och bada för att inte alla skulle behöva värma sin egen bastu. Vi värmde dem turvis i byn och gick hem till varann.

Att bada bastu. Foto privat

Att bada bastu fyller en social funktion och helst ska det vara nära till ett dopp. Foto: Privat

2005 anordnade Soukolojärvi byaföreningen stafettbastu (eller öppen rökbastu) då alla bastur eldades samtidigt och folk kunde gå emellan och basta i vilka de ville.

-Jag tycker alla borde bada bastu. Det handlar inte bara om att göra sig ren utan lika mycket om njutningen av att sitta i lugn och ro i minst ett par timmar och slå sig med ruskorna.

Och är man ensam och pratsjuk kan man alltid ringa radion.

-Ibland ringer jag Finnmix och gratulerar folk när jag är i bastun, samtidigt slänger jag vatten på stenarna så det fräser i radion. Många lyssnare gör likadant har jag hört, de ringer radion när de bastar.

Bastukammare i Svanstein. Foto privat

Den här bastukammaren finns i Svanstein och tillhör rökbastun Ragnarrök som är tillägnad förre landshövdingen Ragnar Lassinantti. Foto: Privat