Framgångsrik husfabrik är samlingspunkt i byn


Byggledaren Ann-Marie Heikkilä och delägaren Göte Wuotila är viktiga kuggar i Tornedalshus. Foto: Privat

Tornedalshus har blivit en samlingsplats i lilla Rantajärvi där 10-15 permanenta hus, fritidshus och garage tillverkas varje år. Husdelarna fraktas sedan ner till Mälardalen och ända till nordligaste Norge.

Vi köper in material från närområdet och bygger i tornedalsk anda, allt görs rejält och ordentligt, säger byggledaren Ann-Marie Heikkilä.

Tornedalshus utgör hjärtat i byn som ligger väster om Svanstein. En avfolkningsbygd där inte ens hundra invånare är bosatta runt den vackra sjön. Men i den faluröda husfabriken pågår aktivitet året runt.

För framför allt männen i byn betyder husfabriken mycket. De tittar in på en kopp kaffe, drar historier och berättar om vardagslivet.

– Det är ett jätteplus att vara hjärtat i byn.

Ann-Marie Heikkilä, uppväxt i Övertorneå, är på plats två dagar i veckan i Rantajärvi, annars finns hon på företagets kontor i Luleå.

Hon har haft som intresse att rita, bygga och renovera hus sedan hon var ung.

– ­Det intressanta är att inte ens Övertorneåborna själva känner till Tornedalshus, trots att företaget finns i deras kommun.

Tidigare hette firman Wuotila Bygg AB och startades av Göte Wuotilas bror, men övertogs av Göte för ca 25 år sedan. Då var inriktningen små timmerstugor. Företaget bytte namn 2007.

– Vi har en väldig spridning på våra objekt, just nu bygger vi i Västerbottens inland, Kiruna och Jukkasjärvi och nyss var vi i Örebro.

Det senaste större projektet i Tornedalen var hotellet vid Kukkolaforsen förra året.

– Vi uppför allt från garage till hus och hotell och inget objekt är det andra likt. Vi bygger inga kataloghus utan är väldigt flexibla och följer kundernas önskemål.

Det innebär att företaget inte uppfört två likadana hus med undantag för några stugor i Kangos.

– Alla våra hus sticker ut på olika sätt eftersom de är kundanpassade.

Vissa hus får ändå mer uppmärksamhet än andra, till exempel fritidshus i Borgafjäll och i Hemavan som är ritade av arkitekt Thomas Sandell.

Fabriken i Rantajärvi: Här tillverkas alla husdelar som sedan fraktas ända ner till Mälardalen och upp till Nordnorge. Foto: Privat

Bygger miljövänligt

När andra byggfirmor kämpar i motvind och går omkull står Tornedalshus stadigt med en omsättning på 28 miljoner kronor (2018). Hemligheten?

– Att vi är flexibla och bygger miljövänligt. Till exempel använder vi en cellulosa-isolering som är gjort av återvunnet tidningspapper. Det ger en låg energikostnad.

Utöver det används också i stor utsträckning träfiberskivor i kombination med gips.

– Många husfirmor kallar det vi har som standard för tillägg men vi vill att det ska kännas att det är rejält byggt.

Ann-Marie berättar att firman fått tacka nej till uppdrag det senaste halvåret eftersom orderboken är full.

– Vi har många som kommer tillbaka och bygger något på nytt eller så har de blivit rekommenderade av andra att kontakta oss.

– Sedan jag började här för 1,5 år sedan har vi haft fullt med jobb och vi ser ingen avmattning alls.

”Det löser sig”

Göte Wuotila och Johan Hammar äger halva firman var och Ann-Marie tror att deras avslappnade förhållningssätt att ”det löser vi” är vinnande. För visst uppstår det problem ibland eftersom det är komplicerat att bygga hus.

– Vi bygger ett starkt varumärke genom att inte tjorva, vi ser till att fixa det istället.

Tornedalshus har fem anställda varav tre återfinns i fabriken i Rantajärvi. Utöver det omfattas firman av ett monteringsgäng med snickare från Norrbotten.

Har det varit svårt att hitta rätt kompetens till produktionen i Rantajärvi?

– Nej, de som jobbar hos oss stannar. Snarare får vi förfrågningar om vi kan ta emot fler.

Vad skulle du säga är tornedalskt i Tornedalshus?

– Vi har en tornedalsk anda där vi värdesätter kvalitet, att bygga ordentligt. Det tycker jag är tornedalskt; att inte slarva utan göra det gediget och möta kunderna på ett ärligt sätt hela vägen.

– Sedan köper vi in material från vårt närområde i Sverige och Finland.

Priserna, då? Ann-Marie säger att det är svårt att ange pris eftersom kunderna är delaktiga i byggprocessen i olika grad. Ibland väljer ägarna att göra inredningen själv efter att stommen rests medan andra vill ha nyckelfärdigt för att kunna flytta in direkt.

Men riktlinjer finns och kvadratmeterpriset hamnar på runt 20 000 kronor för ett standardhus med el och vvs indraget.

Vill du se exempel på hus som bär Tornedalshus namn? Gå in på www.tornedalshus.se