Kreativ galenskap i Korpilombolo


Linnéa Nylund, ordförande i Korpilombolo kulturförening. Foto: Privat

–  Det är fantastiskt att kunna möta världen i lilla Korpilombolo, säger Korpilombolo kulturförenings ordförande Linnéa Nylund apropå den nyss avslutade Nattfestivalen.

 Vi behöver inte åka någonstans för att se en finsk kantelekonsert, en fransk performance-artist eller möta syrianer som ställer ut konst.

Nattfestivalen lockar varje år 5 000 till 6 000 besökare till den lilla byn med drygt 500 invånare. När vintern är som mörkast och kylan är hård tänder byn ett tomtebloss i form av ett 80-tal kulturinslag under två veckor (1-13 december). Så har det varit sedan 2005.

Sydamerika har legat som grund till festivalen ända sedan den startade som en hyllning till den colombianske författaren León de Greiff.

Programmet är digert: musik, scenkonst, litteratur, seminarium, debatter, samtal och konst för alla åldrar.

Bakom arrangemanget står Korpilombolo kulturförening vars ordförande Linnéa Nylund fick Stora Landpriset 2009 för sin fantastiska gärning.

Fixar närservice i byn

Kulturföreningen har gjort att framtidstron spirar i byn på flera plan: medlemmarna ser till så närservicen på orten förbättras i form av livsmedelsbussar, snöplogning och gräsklippning. Och som avknoppning finns också ett hotell med restaurang.

Årets festival har varit väldigt lyckad med många glada människor, säger Linnéa Nylund. Jättefina möten mellan människor, både medverkande och byns befolkning, gäster och hemvändare.

Mest folk har konserterna med de välkända grupperna RajRaj-band och The Magnettes varit. Litterärt möte mellan författaren Mikael Niemi och Juan Vasquez lockade också publik.

Som en röd tråd genom festivalen löpte en föreställning varje kväll av en fransk performanceartist.

 Slumpen avgjorde vilken text och vilken specialskriven musik som kom ur högtalarna – och till det skulle han agera spontant. På scenen hade han gjort en installation med röda snören och lövruskor. Med ljusets hjälp påminde det om en lappkåta.

The Magnettes från Pajala drog storpublik under Nattfestivalen. Foto: Privat

Från vetenskap till populärkultur

Årets tema har varit sömn, drömmar och fladdermöss. Professorer har föreläst i dessa ämnen och bygdens folk har uppträtt med något de skrivit.

 Vi har hela registret från vetenskap till populärkultur. Många bidrar och det skapar en bra bredd.

Förra året påbörjades också Aniara-seminariet där man utgår ifrån hur vi ska rädda vår jord.

Vad driver dig att hålla på med festivalen år efter år?

 Ganska egoistiska skäl, tror jag. Jag själv berikas mycket av arbetet och det är fantastiskt att kunna möta världen i lilla Korpilombolo.

Någon besökare beskrev festivalen som en kreativ galenskap.

 Det är ett så bra uttryck för ibland undrar vi också om vi är galna när vi håller på så här.

Meningen är att festivalen kommer att fortsätta framöver så länge den kan finansieras.

Idag ligger budgeten på runt 600 000 kronor via bidrag från bland annat Kulturrådet, landstinget och Sparbanken Nord plus biljettintäkter och sponsring.

Författaren Mikael Niemi i ett möte med Julian Vasquez. Foto: Privat